20. 07. 2011.

mirisanje

Deset najlepših mirisa:

1. Sveže pečeni hled
2. Čista posteljina
3. Sveže pokošena trava
4. Sveže cveće
5. Sveže samlevena kafa
6. Svež vazduh posle kiše
7. Miris vanile
8. Miris čokolade
9. Pržena riba i krompirići
10. Pržena slanina

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da se muškarcima više dopadaju mirisi pečene slanine i benzina od mirisa novorodjene bebe.
Na prvom mestu "najopojnijih mirisa" kako po mišljenju muškaraca tako i žena je miris sveže ispečenog hleba, a odmah zatim miris čiste posteljine i sveže pokošene trave.
Na listi dvadeset najlepših mirisa našli su se i miris nacionalnog specijaliteta od ribe i pečenih kropirića, čuvenog "fish and chips"-a, sveže samlevene kafe kao i miris vazduha posle kiše. Kada je reč o najneugodnijim mirisima na samom vrhu su smrad od povraćanja, znoja i javnih toaleta. Osećaj mučnine izazivaju, takodje, i smrad nogu, opušaka od cigareta, kontejnera i mokre pseće dlake.
Istraživanje, koje je na uzorku od 4.000 osoba sproveo Internet sajt www.OnePoll.com, pokazalo je da žene poklanjaju veliku pažnju mirisima. Njih 90 odsto smatra da mirisi mogu da utiču na raspoloženje. "Miris je oduvek imao značajnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi. Kud god da krenemo, okruženi smo različitim mirisima od kojih su neki prijatni, a drugi neugodni", kazao je Stiven Veler, predstavnik Medjunarodnog udruženja proizvodjača parfema.
Psiholog dr Pamela Dolton objasnila je da ljudi različito reaguju na mirise koji imaju snagu da podstaknu nostalgiju za prošlim vremenima. Veza izmedju mirisa i pamćenja je snažna, istakla je ona i dodala da pojedinci različito reaguju na mirise u zavisnosti od vlastitog karaktera.
Istraživanje je, takodje, pokazalo da mirisi usrećuju 92 odsto žena i 80 odsto muškaraca. Ali, dok žene kažu da im mirisi vraćaju osmeh na licu jer ih podsećaju na voljenu osobu, kao miris afterševa na primer, muškarci više vole mirise koji kod njih izazivaju osećaj uzbudjenja.
Iznenadjujuće je da je ogromna većina muškaraca (94 odsto) izjavila da im je jako važno kako im kuća miriše. Medjutim, dve trećine ispitanika, pogotovu muškarci, ne bi nikada reklo prijatelju ili kolegi na poslu da smrdi.