22. 07. 2011.

festival

Sarajevo - Ovogodišnji 17. Sarajevo film festival počinje večeras i donosi 205 igranih, dokumentarnih, kratkih i animiranih filmova u 13 festivalskih programa. Ovu filmsku smotru godišnje poseti oko 100.000 gledalaca, što iz BiH, što filmskih profesionalaca iz sveta.
U Open Air programu biće prikazano deset filmova u devet festivalskih dana, a ovaj program otvara se večeras filmom „Le Havre“ reditelja Akija Kaurismakija kojeg će sarajevskoj publici predstaviti glavni glumac filma Andre Vilms, dok će Sarajevo film festival biti zatvoren projekcijom filma „Prtljag“ Danisa Tanovića i filmom „Čuvar“ Johna Michaela McDonagha 30. jula.
U okviru Open Aira bit će prikazani filmovi „Orkestar“ Pjera Žalice, „Ulaz za poslugu“ Filipea Le Gaja, „Bilo jednom u Anadoliji“ Nurija Bilgea Kajlana, „Imamo papu“ Nanija Moretija, „Džejn Ejr“ Karija Fukunaga, „Krv prašta“ Džošue Marstona i „Melanholija“ Larsa fon Trira.
Među deset filmova Takmičarskog programa festivala, osam je onih u trci za nagradu Srce Sarajeva: svetsku premijeru imaće slovenački film „Piknik“, međunarodnu - hrvatski film „Fleke“ i turski „Polomljene školjke“, dok regionalne premijere očekuju albansko-grčko-francuski film „Amnestija“, bugarski „Ave“, austrijski „Disati“, rumunski „Loverboy“ i grčki „Protraćena mladost“. Van konkurencije je film kultnog mađarskog reditelja Bele Tara „Torinski konj“, kao i „Posljednje poglavlje“, crnogorski film, koji će takođe u Sarajevu imati svetsku premijeru.
Suzan Bir, rediteljka filma Oskarom nagrađenog filma „U boljem svetu“ gošća je 17. SFF-a, a najavljeno je prisustvo i brojnih drugih gostiju među kojima su i jedna od poslednjih filmskih diva - Šarlota Rempling, koja na ovom festivalu zastupa Fondaciju Katrin Kartlidž u čast britanske glumice, koja dodeljuje nagradu za novi kreativni glas u kinematografiji, zatim Vim Venders koji će predstaviti svoj 3D film o Pini Bauš, pa Nani Moreti i mnogi drugi.
Filmovi će biti prikazivani u Narodnom pozorištu, bioskopu Meeting Point, multipleksu Cinema City, KSC Skenderija, Ljetnom kinu !hej, Ljetnom kinu Vatrogasac, Ljetnom kinu Novi Grad. Najavljen je i poseban program i to sa Laško Summer Nights koji će biti postavljen na travi između Zemaljskog i Istorijskog muzeja.