20. 07. 2011.

paski sir

Paški sir nastao je isključivo iz ovčjeg mlijeka domaće autohtone pasmine paške ovce. Ovce se na otoku drže slobodno na pašnjacima koji obiluju aromatičnim biljkama. Uzrok tome je svojstvena mikroklima pri čemu je bitan element paška bura koja na pašnjake nanosi morsku sol. Paški sir se u Gligorinoj sirani proizvodi na tradicionalni način uz primjenu suvremenih sirarskih znanja.
Zreli Paški sir stariji od pet mjeseci karakterističnog je pikantnog okusa, svojstvenog mirisa, blago mramorirane i zrnaste strukture tijesta, te se mrvi i topi u ustima. Ima oblik koluta težine oko dva kilograma te čvrstu koru zlatnožute boje.
Paški sir proizveden u Sirani Gligora nositelj je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, poput prvog mjesta u klasi ovčjih sireva na sajmu u Castegnatu u Italiji, zlatnih medalja u Sloveniji i Novosadskom sajmu te višestrukog šampiona na sajmovima Enogastronomije u Zagrebu. Kao dokaz kvalitete i izvornosti proizvodnje Paškog sira stoji i dozvola Europske Unije Sirani Gligora za izvoz Paškog sira u zemlje članice EU. Sirevi iz Kolana proizvedeni u Sirani Gligora na etiketi nose potpis Gligora čime se jamči kvaliteta proizašla iz obiteljske tradicije i iskustva.