16. 09. 2011.

a-odgovori

draga radmila,
podigla sam danas novac, jao sad mi je neugodno, pa to je previse para sto si mi poslala! sta da ti kazem osim jos jednom puno hvala!
evo prvo kopiram mail gdje sam ti napisala za kolesterol:

draga emilija tj radmila!
hvala ti puno, puno! nisam danas stigla dici novac, sutra cu to napraviti pa cu ti potvrditi da je stiglo.
ovako: za kolesterol prvo trebas znati da ukupna vrijednost kolesterola nista ne znaci. moras imati na nalazu tri razlicite vrijednosti, ako nemas trazi od doktorice kompletan lipidni status, to znaci HDL, LDL i trigliceride.
HDL je dobri kolesterol i on treba da je visok. za zene treba da je veci od 1,3. LCHF prehrana povecava HDL, a prehrana bogata secerom i skrobom ga snizava.
trigliceridi treba da su niski, manje od 1,7. poviseni trigliceridi ne dolaze od jedenja masnoce nego od secera i skroba, oni nastaju u jetri od secera koji nije potrosen za energiju. LCHF prehrana smanjuje trigliceride.
na kraju nam ostaje LDL. iako lijecnici ovaj kolesterol nazivaju "los kolesterol" to nije potpuna istina. LDL postoji dvije razlicite vrste, male ili velike cestice. male su opasne a velike nisu. e sad, ako imas niske trigliceride i visoki HDL (znaci ako su ti ova dva dobra) onda su LDL cestice velike i nisu opasne, pa ni visoka vrijednost nije opasna. preporucuje se ispod 3,5 ali to je samo u slucaju da su trigliceridi visoki a HDL nizak, znaci ako su ova dva losa, onda su LDL cestice male i opasne, i lose je ako je vrijednost visoka.
malo komplicirano za objasniti ali nadam se da razumijes. jos jedna mjera je vazna, a to je omjer izmedju ukupnog kolesterola i HDL. npr ako ti je ukupni kolesterol 8 a HDL 2 onda je ta mjera 8:2 = 4 sto je odlicno. sve ispod 5 je dobro.
bilo bi dobro da si i prije promjene prehrane napravila sve ove nalaze, onda bi ih mogli usporediti. ako jesi, ako imas sve ove vrijednosti molim te napisi mi pa cu ti komentirati.
molim te nemoj da ti doktorica uvali lijekove za snizavanje kolesterola. starije osobe inace imaju visi kolestrol nego mladje, i to je prije zastitni faktor nego neki rizik. narocito kod zena, nikad nije dokazano da bi visoki kolesterol bio rizican, ne postoji ni jedna znanstvena studija koja to pokazuje! osim toga, ljekovi za snizavanje kolesterola imaju vrlo ruzne nuspojave, od slabljenja misica, ukljucujuci i srcani misic (!) pa do toga da izazivaju dijabetes i druge probleme.
kako se ti inace osjecas? ne sjecam se svega sto si pisala na forumu, tesko mi je sve zapamtiti. imas li neki drugi zdravstveni problem? sta je sa kilazom?
inace, tri mjeseca nije bas kratak period, ali ipak treba malo duze vremena proci da se tijelo dovede u ravnotezu. samo nastavi sa ovom prehranom, ovo je sigurno najbolje sto si mogla uciniti za svoje zdravlje!
puno te pozdravljam i najljepse ti se zahvaljujem za tvoju velikodusnu pomoc!
posalji mi svakako nalaze!


a sad o ovim nalazima koje si mi napisala:
glukoza serum, to ti je razina secera u krvi i kao sto i sama vidis nalaz je odlican, 4,48 je sasvim normalna vrijednost secera (glukoze) u krvi.
kolesterol: ovo je ukupan kolesterol, vidim po referentnoj vrijednosti koja kao treba biti ispod 5,3. steta da ne vidimo koliki je LDL i koliki je HDL, jer kako sam ti vec napisala, ove vrijednosti bi nam puno vise rekle nego ukupan kolesterol. ne razumijem lijecnika koji naruci ovakav nepotpuni nalaz.
medjutim, dobro je da imas izvadjene trigliceride jer poviseni trigliceridi znace rizik za oboljenje a kod tebe je nalaz perfektan 1,27.
AST i ALT su takozvani jetreni enzimi i ako su povecani mogu znaciti oboljenje jetre. kod tebe su i ovi nalazi odlicni tj nisu povecani sto znaci da je sve u redu sa jetrom.
ako si cula nekad za izraz "masna jetra" to je poremecaj jetre kod kojeg su bas ovi enzimi poviseni. obicno se tvrdi da masna jetra dolazi od previse masnoce u hrani a zapravo je obrnuto, masna jetra dolazi od previse secera jer se visak secera bas u jetri prevara u masnocu. uz ovo uvijek budu i trigliceridi poviseni. evo kod tebe koja ne jedes secere a jedes masnocu, su i jetreni enzimi i trigliceridi u redu. ovako je kod vecine koja jede lchf. u svedskoj ima dosta lijecnika koji preporucuju ovu prehranu i oni prate nalaze kod svojih pacijenata. svima se krvna slika poboljsava.
sudeci prema svemu, ja pretpostavljam da je kod tebe i HDL dobar, tj visok. obrati paznju da visoki HDL (sto je dobro) znaci i visi ukupni kolesterol!
kazes da su ti trigliceridi u maju bili u granicama normale, mozda mozes provjeriti koliki su tocno bili pa da usporedis sa sadasnjom vrijednoscu. kazes da ti je lijecnik prepisao nesto za jetru, na sto mislis, jesi li dobila neke lijekove ili sto? kakvi su tada bili nalazi ovih jetrenih enzima?
najvaznije od svega je da se ti dobro osjecas. ja uvijek kazem "slusaj svoje tijelo" i ono je obicno u pravu. kad jedemo krivu hranu imamo razne poremecaje, ukljucujuci i visak kila, a kad jedemo kako je dobro i ispravno za nas onda se i dobro osjecamo i kile spadaju. znas, mi zene obicno gledamo na kilograme kao na estetski problem "debela sam pa nisam lijepa i zgodna" a to je zapravo manje vazno. stvar je u tome sto tijelo koje nakuplja kilograme ne funkcionira kako treba! debljina je bolest, pokazatelj bolesnog metabolizma. tako da kad visak kila spada a osjecas se dobro znaci tijelo se vratilo u svoju ravnotezu i metabolizam je zdrav.
eto toliko od mene a ti se lijepo provedi kod sestre!
puno pozdrava i do javljanja,
anita
*(2 pisma, prvo os 15.9. i drugo od 16.9)