11. 09. 2011.

kalijumova so


U svim knjigama vezanim za medicinu, a to znaju svi doktori, piše da „bez soli nema života“. So utiče na stanje prijeko potrebnih elektrolita u našem organizmu, odnosno na elektrohemijske procese u ćelijama, pa tako danas imamo pojam „membranskog potencijala ćelije“. Tako se kaže da je natrijum jedan od glavnih jona u ekstracelularnoj tečnosti, a ima ga i u plazmi, a manje u ćelijama. Odgovoran je za regulisanje osmolaliteta, acido-bazne ravnoteže i membranskog potencijala ćelije.Zato je preporuka doktora da se dnevno u organizam unese 2,5-7 gr natrijumove soli. To je preporuka doktora...
Ali šta su doktori danas (bar velika većina) nego "sluge" velikih farmaceutskih kompanija, koje bi, da nema sve više bolesti savremenog doba, zbog nedostatka potrebe za lijekovima za liječenje istih, propale.Da se razumijemo, nisu svi doktori takvi, i ne rade oni to zbog nekog vida prisile, nego jednostavno zbog toga što im takva situacija donosi profit kao i farmaceutskim kompanijama, bilo da je taj profit u vidu velikog broja novih pacijenata na privatnim klinikama na kojima papreno naplaćuju preglede, ili u vidu seminara i kolegija po luksuznim odmaralištima koje im plaćaju upravo te iste farmaceutske kompanije. Ali da se vratimo na pravu temu ovoga teksta...
Podaci koje sam naveo da se nalaze u medicinskim knjigama jednostavno nisu tačni, izmišljeni su. Tačan podatak je da se 95% natrijuma u organizmu nalazi van ćelije, a samo 5% unutar. Šta je onda to što nama u stvari treba? Koji je to element koji zaista reguliše rad ćelije kao osnovne jedinice organizma, pa samim tim i cijeli organizam? U pitanju je KALIJUM.
Kalijum ima u tijelu različite životno važne učinke. Glavni je kation ćelija koji pomaže u regulaciji vode u organizmu, tj. održavanju ravnoteže elektrolita i kiselo-bazne ravnoteže. Ovaj mineral igra važnu ulogu u prenosu električnih impulsa do srca, tj. normalizaciji ritma rada srca. Važna mu je uloga i u stezanju srčanog mišića, aktivnosti enzima i u stvaranju rezervnog glikogena u ćelijama jetre.
Kalijum posebno usklađuje aktivnost bubrega i želudačne sluzokože. Kalijum u organizmu deluje u održavanju mišićnog tonusa, krvnog pritiska, vode u organizmu i ostalih funkcija. Mnogi istraživači veruju da se problem povišenog pritiska, uzrokovanog prevelikim unosom soli, povećava ako u ishrani nema dovoljno kalijuma.
Najbogatiji prirodni izvori su agrumi, rajčica, salata, banane, krompir, brokula i mlijeko.
*Procjenjena minimalna dnevna doza K je oko 2 grama, a u organizmu je po zastupljenosti na trećem mestu, odmah iza kalcijuma i fosfora. Povećava prenos nervnih impulsa, snižava krvni pritisak i stezanje mišića. Najveći neprijatelji kalijuma su: alkohol, kafa i šećer. Dobar unos kalijuma obezbjeđuje glatku i zategnutu kožu. Veliki sadržaj kalijuma u hrani podstiče mokrenje i eliminaciju toksina. Prisustvo kalijuma je preduslov dobrog snabdjevanja mozga kiseonikom, a samim tim i dobrog razmišljanja. Za sportiste je veoma bitan, jer njegov nedostatak povlači i oboljenje zglobova. Kad nema kalijuma gubi se životni elan, postajemo lijeni. Kako starimo, potrebe našeg organizma za kalijumom su sve veće i veće... Izvesni enzimi traže prisustvo kalijum-hlorida da bi se uopšte aktivirali.
Kalijum se gubi prilikom znojenja i velikih napora, ali i kroz mokraću, što znači da se unošenjem velikih količina tečnosti u organizam i on više izbacuje. Ostaje pitanje, zašto ljekari preporučuju veću količinu vode?
Možda se adekvatnom ishranom u organizam unose sasvim dovoljne količine vode?!
Ako smo u organizam unijeli velike količine natrijumove soli ili rafinisnog šećera, normalno da ćemo biti žedni. Organizam će se jednostavno pokrenuti da to izbaci. I to je ono što će činiti upravo kalijum. Nekada vam se ne pije voda. Pa možda ste se adekvatno hranili, jer biljna hrana obiluje organskom vodom, po dodatna voda nije potrebna.
Zvanična medicina kaže i da dnevni unos kalijuma za odraslu osobu treba da bude 3200 do 4100 miligrama (kad sam počeo pre par godina da čitam o ishrani, bilo je oko 2000 mg!).
Tek još jedan mali dokaz o lutanjima unutar medicine.
Najveći deficit kalijuma nastaje prekomjernim izbacivanjem iz organizma. Priča se da je kalijum u velikim količinama otrovan, jer se ubacuje direktno u krvotok osuđenicima na smrt. Ipak je drugačije kada kalijum putuje kroz organe. Krvna ćelija ne prihvata natrijum kao hranu i grozničavo se brani od njega. U toj odbrani kalijum, koji je ćelija krvi rado propustila kroz membranu, bori se da natrijum zaustavi od prodora u ćeliju i sprovede ga preko bubrega napolje... I u toj borbi se troši.
*IZVOR- http://www.acakrstic.com/a/presna/minerali.htm
A ako se nešto tako bitno troši, potrebno je da ga redovno nadoknađujemo unoseći ga u organizam, bilo putem sirovog voća i povrća koje je već navedeno, ili putem proizvoda koji se nedavno pojavio na tržištu, a u pitanju je KALIJUMOVA SO. Korištenjem ovog proizvoda koji se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom, sa srčanim i bubrežnim problemima (u konsultaciji sa ljekarom ), omogućavamo da ljudi i dalje uživaju u slanoj hrani, bez bojazni da će doći do pogoršanja njihovog zdravstvanog stanja. KALIJUMOVA SO-NAŠA SO sadrži 2/3 natrijuma, i 1/3 kalijuma kao idealan balans dva najvažnija minerala za ljudski organizam.
Korištenjem ove soli rješavate dva problema, pojavu visokog krvnog pritiska i zadržavanje vode u organizmu, odnosno probleme sa bubrezima. U suštini-živite zdravo.