01. 05. 2011.

masnoca

Ali sto je zapravo "masnoca u krvi" ili "kolesterol u krvi"? Kolestrol se transportira u krvi da bi dosao do stanica koje ga trebaju. Ovaj transport se odvija u odredjenim "paketima" koji se nazivaju LDL tzv "los kolesterol" i HDL tzv "dobar kolesterol". Treca vrsta "paketa" kolesterola se naziva trigliceridi. Ukupna vrijednost ovih triju paketa daje ono sto se naziva "ukupan" kolesterol. Ova vrijednost je medjutim vrlo ogranicena i tesko ju je procjeniti bez da se gleda na pojedinacne vrijednosti ovih triju "paketa".
Evo kako mozete sami protumaciti ove vrijednosti:

Trigliceridi: niska vrijednost je dobra (ispod 1,7). Visoka vrijednost obicno ovisi o pretjeranom unosu ugljikohidrata. Iznad 1,7 je lose, to je znak "metabolickog sindroma" i znaci povisen rizik za srcane bolesti. Vecina ljudi koji jedu LCHF imaju nisku vrijednost triglicerida. Trigliceridi ne dolaze od masnoce koju jedemo vec nastaju u jetri od secera koji nije iskoristen za energiju. Izvor ovog secera je sva hrana bogata ugljikohidratima, narocito secer i bijelo brasno.

HDL: visoka vrijednost je dobra. Niske vrijednosti pokazuju rizik za srcane bolesti. Unos zasicenih masnoca podize HDL, unos ugljikohidrata ga snizava. Ispod 1,0 (muskarci) i ispod 1,3 (zene) je lose i pokazatelj metabolickog sindroma. Vecina koja jede LCHF imaju visoke vrijednosti HDL.

LDL: preporuca se vrijednost ispod 3,0 ali ovo nije tako jednostavno za prosuditi posto postoje LDL partikli raznih velicina, gdje su mali partikli opasni a veliki nisu. Niska vrijednost triglicerida i visoka vrijednost HDL ukazuju vecinom da su LDL partikli veliki i u tom slucaju se moze imati i veca vrijednost bez da to predstavlja rizik. I suprotno, visoka vrijednost triglicerida i niska vrijednost HDL upucuju da su LDL partikli mali (i opasni) pa je u tom slucaju visoki LDL los.

Kako kolesterol ima mnoge vrlo vazne funkcije u tijelu, kao npr da popravlja stetu izazvanu krivom prehranom, tako on cirkulira u krvotoku. Zato povecana kolicina kolesterola u krvi zaista ukazuje da u tijelu postoje odredjeni poremecaji, ali ti poremecaji nisu izazvani pretjeranim unosom masti i kolesterola, vec pretjeranim unosom ugljikohidrata u prehrani! Poviseni kolesterol nije bolest sam po sebi i ne bi se trebao lijeciti tabletama ni margarinima za snizavanje kolesterola (kolesterol se nemoze ni sniziti izvana jer tijelo samo proizvodi onoliko koliko ono "misli" da treba). Poremecaj (na kojeg kolesterol ukazuje) bi se trebao lijeciti promjenom nacina prehrane, i to ne ogranicavanjem zasicene masnoce vec ogranicavanjem ugljikohidrata.

Jos je Hipokrat, najpoznatiji anticki lijecnik i otac moderne medicine, prije vise od 2000 godina rekao: Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana!