02. 10. 2011.

srdela

srdela... riba kojoj se ne pjevaju ode... riba koja se moze nazvati hraniteljicom svih tezaka... riba koja do "izuma" nezasicenih masnih kiselina, nije bila poznata nego samo siromasnima...( iako ce se naci neki koji ce me opovrgnuti ) panirana srdela - uzeti friscu srdelu, maknuti joj glavu i utrobu... rastvoriti je i izvaditi joj sredisnju kost - staviti najprije u brasno... pa u jaja... pa u mrvice i prigati... ja nakapam limuna po njima tako priganim kad ih jedem...
...uz to posluziti blitvu ili rastiku, rastu bez neke pretjerane brige i truda... sve sto treba je zataknuti u zemlju i nakon toga brati - kazu da su pune vitamina - stavim u hladnu vodu par krompira - vodu posolim, kad se voda sa kumpirima zakuha ubacim listove rastike ( onu peteljku malo ocistim stanjim ) - kad je kuhano, ocjedim i napravim na padelu - sto to znaci - stavim obicno ulje na lagani plin, sa reznjom, dva cena bijelog luka - na to ulje bacim rastiku i kumpire i pofrigam - pred kraj dodam cistog maslinovog ulja...