02. 10. 2011.

o stvarima

Jeste li svjesni do koje se mjere vaša osobnost odražava u svemu? Obilježja vašeg karaktera bi se u prvom redu trebala projicirati na izgled vašeg doma. Svijest o sebi i vaš ukus ne smiju početi ni završiti samo na vanjštini. Vaše je da nešto od svog duha unesete i u ambijent u kojem živite, što će vama, ukućanima i gostima pružiti osjećaj ugodnosti. Vaš stan treba biti vaš dekor u istoj mjeri u kojoj je to vaša odjeća, frizura i šminka. Lijep i ugodan stan je samo onaj koji odražava osobnost domaćice. Ma koliko dobro i skupocjeno namješten, po nekim uzorima sa strane, stan neće nikada biti tako ugodan i topao kao onaj, pa i najskromniji, u koji ste unijeli svoju osobnost. Stil koji odgovara vašoj osobnosti bit će zastupljen i u vašem stanu.
Ako ste, na primjer, suvremeni tip, najugodnije ćete se osjećati okruženi namještajem jednostavnih, ravnih površina, koje će upotpunjavati neupadljive zavjese i jednobojni tepih. Naprotiv, ako ste ženstvena osoba, sigurno ćete izabrati kitnjastiji namještaj i upotpuniti ga raznim ukrasima.
Žena koja voli čitati ne može zamisliti svoj stan bez biblioteke. U svakom slučaju okružit ćete se onim što volite, svojim omiljenim bojama, a ukrase ćete birati prema osobnom osjećaju za lijepo. Inicijativom u pogledu uređenja stana još više ćete učvrstiti svoju sigurnost i individualnost.
Nije nepohodno imati skupocjene i stilske stvari. Čak i najstandardniji, industrijski proizveden namještaj, ako se lijepo razmjesti i oživi, može stvoriti ugodnu atmosferu. Neoprostivo je pretvoriti stan u kulise među kojima nije ugodno živjeti i nitko se ne može osjećati “kod kuće”.
Jeste li zaposleni? Ako jeste, onda i vaše radno mjesto odražava vašu osobnost. Morate naći način da i svoje radno mjesto obilježite svojim prisustvom. Dovoljna je samo neka sitnica, možda samo pepeljara, pa da vaš radni stol više ne djeluje hladno i bezlično.