17. 02. 2011.

ne-soji

Nekoliko desetljeca prehrambena industrija reklamira soju kao superiornu namirnicu koja moze spasiti ljudsko zdravlje i planetu zemlju. Ova multimiljarderska industrija je uspjela uvjeriti potrosace sirom svijeta da prihvate proizvode kao sto su tofu, sojino mlijeko, sojin sir, sojine kobasice i slicno u zamjenu za meso, sireve i drugu prirodnu hranu. Soja koja do nedavno uopce nije smatrana pogodnom za jelo, danas se vise ne prodaje kao jeftina hrana za sirotinju, vec kao cudesna namirnica namijenjena ekskluzivnom konzumentu, namirnica koja sprecava srcane bolesti i rak, cuva kosti, umanjuje probleme menopauze i nudi nam vjecnu mladost.

Soja medjutim sadrzi velike kolicine prirodnih otrova, tzv antinutrijenata. Prvi su inhibitori enzima koji blokiraju djelovanje tripsina i drugih enzima koji su vazni za razgradnju i iskoristvanje proteina. Ovo moze uzrokovati probleme sa stomakom, nepotpunu razgradnju proteina iz hrane i kronicni nedostatak aminokiselina. Soja sadrzi i hemaglutinine, tvari koje poticu koagulaciju i uzrokuju ugrusavanje crvenih krvnih zrnaca. Inhibitori tripsina i hemaglutinini otezavaju normalan rast i razvoj. Ove tvari se mogu deaktivirati jedino fermentacijom, pa su Kinezi tek kad su otkrili proces fermentacije poceli koristiti soju.

Soja sadrzi i tvari koje smanjuju funkciju stitnjace i uzrokuju gusavost. Jos jedan od otrova koje sadrzi soja je fitinska kiselina koja sprecava iskoristavanje minerala u tijelu, kalcija, magnezija, kopra, zeljeza i cinka. Ova kiselina se nazalost ne moze neutralizirati natapanjem niti dugim kuhanjem, pa konzumacijom soje riskiramo teski nedostatak minerala u tijelu. Visoki sadrzaj fitinske kiseline je narocito stetan za rast i razvoj djece i mladih. Kao i soja, i integralne zitarice takodjer sadrze fitinsku kiselinu. Jedino fermentacija i kondenzacija (kod izrade tofua) mogu smanjiti sadrzaj fitinske kiseline u soji. Japanci, koji konzumiraju dosta sojinih proizvoda, uzimaju npr tofu samo u malim kolicinama i to zajedno sa ribom ili mesom, cime se jos dodatno reduciraju negativni efekti fitinske kiseline.