16. 02. 2011.

o hrani

JOSIP kaže...
Poštovani , nadovezao bi svoja razmišljanja na moj raniji komentar. Čitajući Vaše postove imam nekoliko pitanja i to: Vi navodite da je potrebno jesti sirovo voće i povrće, ja se u potpunosti slažem kao što treba da težimo da unesemo prehranom što manje UH, ja osobno to i radim i kontroliram ( vaganjem i zapisivanjem). Vaša preporuka da smijemo unijeti max. 50 g UH na dan me zbunjuje, evo i zašto. Jedna jabuka ima 16 g UH, naranđa 10, limun 8,banana 23g UH i sl. Povrće lisnato kao zelje, kelj, brokula, salata , špinat, blitva i slično imadu u prosjeku 100g =5g UH (ovisno u vrsti). Za 3 dcl soka od čistog povrća potrebno je iscijediti 500 grama povrća a što daje 25 g UH. Iz ovog proizlazi da sa dvije jabuke i 3 dcl soka od povrća unijeli smo dnevnu dozu UH. Ta kolićina ne daje dovoljnu energiju tijelu (kalorija) za normalan rad i dnevno funkcioniranje ( 1g UH = 4 kal.) ostatak treba nadomjestiti sa hranom bez UH, a Vaša preporuka -to su kao prvo mesme namirnice ( sve vrste mesa, riba, suhomesnatih proizvoda, mast, ulja, jaja ) orašasti plodovi i sl. I tu sada poćinje problem, opće je poznato da zakiseljenost organizma dovodi do zdrastvenih problema i ona je uzrokom svih bolesti (u prvom redu stradaju bubrezi). Mnogo je knjiga napisano na tu temu, meni osobno je na vrlo jednostavan naćin opisan taj problen u knjizi „ALKALIZIRAJTE ILI UMRITE“ od autora Dr.Theodore A. Baroody gdje su namjernice poredane u skalu od 0.5 – 7.5. Tako da namjernice sa indexom 1 – su one koje stvaraju jaku kiselost u organizmu , 4 su neutralne, 7.5 su namjernice koje stvaraju lužnatost. Sve vrste voća su uglavnom iznad 5.5 – 7 (znaći stvaraju lužnatost) povrća su od 4 – 6 , životinjske masnoće od 2 – 3, ulja 4, i sada sve vrste mesa između 1-2 (stvaraju jaku kiselost). Preporuka autora je 80% jesti hranu koja stvara lužnatost a samo 20% jesti hranu što stvara kiselost. Napominjem da se ta preporuka često i kod drugih autora također ponavlja. I što sada – kako Vi gledade i tumaćite ovaj problem – nisam protiv da se konzumira meso ali ne u tim kolićinama da se zadovolji potreba za energijom koja je potrebna organizmu. U svakom slućaju potrebno je da svatko od nas smanji unos UH to je neupitno. Svatko od nas ima pravo da izabere ono što njemu odgovara ali treba ljudima reći i drugu stranu pa da se sami odluče. Toliko za sada od mene. Srdačan pozdrav!