Kruh s orasima (Anita)
Ovaj kruh je stvarno dobar i vrlo jednostavan za napraviti. Svidja mi se sto u njega idu orasi u komadu pa kad se kruh nareze ti orasi lijepo izgledaju a i zanimljivi su za grickanje u kruhu.
Sastojci:
* 200 g lanenih sjemenki (4 dl)
* 200 g orasa
* 250 g crème fraîche (kiselo vrhnje sa 34% mm, u zamjenu dobro ide mileram sa 30% mm)
* 5-6 jaja (5 velikih ili 6 malih)
* 3-4 zlice zobenih posija (mekinja) ili 1 zlica psyllium praska (Fiber Husk)
* 2 cajne zlicice praska za pecivo
* 1 cajna zlicica soli (ravna)
* 70 g maslaca
* po zelji dodajte zacine za kruh. u svedskoj je npr uobicajeno koristiti mjesavinu zacina za kruh (brödkrydda) koja se sastoji od mljevenog anisa, sjemena koromaca i kumina.
Priprema:
Maslac neka je omeksan na sobnoj temperaturi. Pecnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Sameljite lanene sjemenke, orase ostavite cijele. Istucite pjenasto jaja pa dodajte omeksani maslac, crème fraîche ili mileram, mljevene sjemenke, sol, prasak za pecivo i zobene posije. Izmutite sve mikserom i na kraju dodajte orahe. Ovisno da li koristite psyllium prasak ili zobene posije, te crème fraîche ili mileram, tijesto moze biti razlicite gustoce. Zato ako mislite da je tijesto pregusto, dodajte malo vise milerama ili malo jogurta. A ako mislite da je tijesto previse rijetko, dodajte malo vise mljevenih sjemenki.
-Kalup za pecenje kruha oblozite papirom za pecenje i prebacite tijesto u kalup. Pecite na 175 stupnjeva 1 sat i 20 minuta (80 minuta) ili dok ne provjerite da je kruh gotov. Kruh cuvajte u najlonskoj vrecici. Ako ce vam trajati vise od 3-4 dana onda ga cuvajte u frizideru.
-Snita ovog kruha (normalne velicine) sadrzi manje od 1 g ugljikohidrata.