02. 02. 2011.

kokos-anita

Kokosovo ulje ima nevjerojatnu hranjivu vrijednost i farmakolosko djelovanje. Nazalost je ovo ulje dugo bilo obezvrijedjeno i zaboravljeno u modernoj medicini. Ali u novije vrijeme se ova nepravda polako ispravlja i kokosovo ulje se vraca u upotrebu. Ne samo da je najzdravije ulje, vec je i fantasticna prehrambena namirnica.
Kokosovo ulje je dobilo negativnu reklamu, kao i ostale zasicene masnoce, iz politickih i ekonomskih razloga. Industrija soje i kukuruza, uz pomoc drzavnih organa, proglasili su zasicene masnoce nezdravima da bi uspjesnije prodavali rafinirano sojino i kukuruzno ulje, koja su zapravo stetna zbog visokog sadrzaja visestruko nezasicenih masnih kiselina koje se lako oksidiraju (uzegnu se) i izazivaju mnoge ”moderne” bolesti.
Kljucni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snazno antivirusno i antibakterijsko djelovanje te nas na taj nacin stiti od mnogih infekcijskih bolesti. Laurinska kiselina se jedino jos nalazi u majcinom mlijeku gdje sacinjava zivotno vazni sastojak jer stiti dijete od raznih infekcija dok mu vlastiti imunoloski sistem jos nije potpuno razvijen. Jos jedan sastojak kokosovog ulja je kaprilicna kiselina koja potice rast ”dobrih” bakterija narocito bakterije mlijecne kiseline. Znanstvena istrazivanja pokazala su da kaprilicna kiselina djeluje protiv candide i unistava parazite u probavnom traktu.
Tzv srednje lancane masne kiseline (MCFA) u kokosovom ulju se vrlo lako probavljaju i absorbiraju u tijelu. Za razliku od drugih ulja uopce ne opterecuju probavni sistem i unutrasnje organe. Daju brzo energiju i poticu samoizljecujucu sposobnost organizma jacajuci imunoloski sistem. Ovo je vrlo vazno npr za bolesnike kojima je potrebna sva snaga organizma za izljecenje od ozbiljnih bolesti. Laka probavljivost ovog ulja je vrlo vazna za osobe sa probavnim tegobama koje tesko probavljaju masnocu pa tako kokosovo ulje pomaze iskoristavaju vitamina topivih u masnoci (A, D, K, E).
MCFA masne kiseline iz kokosovog ulja se ne mogu spremati u tijelu kao masne zalihe zato sto ne cirkuliraju kroz krvotok nego se direktno kroz port venu transportiraju u jetru gdje se odmah pretvaraju u energiju. MCFA masne kiseline ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija pa tako pridonose mrsavljenju.
S godinama nasa tijela vise na funkcioniraju kao prije, gusteraca proizvodi manje enzima potrebnih za probavu, mi absorbiramo manje vitamina i minerala iz hrane i cijeli probavni sistem se otezava. Svakodnevna upotreba kokosovog ulja pomaze bolje iskoristavanje vaznih vitamina i minerala i olaksava probavni sistem.
Kokosovo ulje je odlicno i kao ulje za masazu i njegu koze. Stvara barijeru protiv infekcija, cini kozu meksom, sprecava stvaranje bora i starackih fleka. Fine molekule kokosovog ulja lako prodiru u kozu te jacaju vezivno tkivo sto pridonosi cvrstoci i elasticnosti koze.
Kokosovo ulje je vrlo otporno na visoke temperature pa se moze koristiti u pripremanju hrane, za przenje i pecenje, kao dresing za salatu, kao dodatak u kuhanoj rizi ili u pripremi smoothies. Svakodnevnim unosom kokosovog ulja, moze se osjetiti lagano povisenje tjelesne temperature zbog pojacanog metabolizma kad se sagorijevaju srednje lancane masne kiseline. Kokosovo ulje daje vise energije i osjecaj sitosti pa tijelo manje trazi hranu bogatu secerom i skrobom, sto postepeno olaksava prelaz na zdraviji nacin prehrane.
Umjerena terapeutska doza je 3-4 zlice ulja dnevno da se dobije dovoljno laurinske kiseline koja jaca imunitet. Vodite racuna da kupite hladno presano kokosovo ulje (virgin) u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a ne rafinirano kakvo se mozda moze naci u obicnim prodavaonicama koje je dosta jeftino. Ovo rafinirano i stvrdnuto kokosovo ulje se izlucuje iz suhe tvari koja je ostala nakon hladnog presanja. Ekstrahira se uz pomoc visokih temperatura te se zatim hidrogenizira (ocvrcuje) kao margarin. Ova masnoca nema iste karakteristike kao hladno presano ulje.
Na hladnijoj temperaturi je kokosovo ulje u cvrstom stanju, a na oko 23 stupnja pocinje biti tekuce. Zato mozemo reci da zimi imamo kokosovu mast a ljeti kokosovo ulje :)