02. 02. 2011.

recepti 1

Pohana feta

Izrezati fetu na deblje kriske i staviti u zamrzivac na 10 min.
Uvaljati u jaje sa zacinima i u susam(moze i u mesavinu semenki),
prziti na maslinovom ulju sa obe strane...

Preliv od 4 sira

40g ementalera
80g gorgonzole
50g trapista
20g parmezana
100ml slatke pavlake
sireve izrezati na kockice i otopiti u pavlaci na srednjoj vatri
dodati malo belog bibera...preliti sniclu

Musaka

Osnovni recept za musaku:

* 700 g mljevene teletine
* 700 g plavih patliđana
* 2 glavice luka
* 2 jaja

Za poljevanje:

* 4 jaja
* 500 g milerama
* sol i papar

Patliđane narezati na ploške, osoliti i ostaviti da puste svoju vodu U međuvremenu, izdinstati meso na sitno sjeckanom luku, dok nije mekano. Ocijeđene patliđane umakati u umućena jaja i pržiti u vrelom ulju. Zatim ih slagati u neki pleh po želji, red patliđana red mesa, pa malo zaliti umućenim jajima i vrhnjem. I tako dok se sve ne utroši. Staviti u zagrijanu pećnicu na oko pola sata, ovisi o debljine musake.

Salate:

Francuska salata:

Odokativno, sve da je otrpilike isto:
salama ( mozete zamjeniti s mesnatim dio neke vase domace suhomesnate delicije )
svjezi krastavac na sitne kockice
bijeli sir, naribani
saku oraha, sitno nasjeckanih
1,2 cena cesnjaka ( naribanog ili sitno nasjeckanog, prilagoditi prema ostaloj kolicini )
zlica majoneza
i sve to fino pomjesati i povezati sa kiselim vrhnjem ( pavlakom ) s vecim postotkom mm ili pola vrhnje pola abc krem sira, ovisno koju cvrstinu zelite postici.

Teleca salata
1kg teletine se kuha sa soli, a potom se nasjecka na vecih kockica. Dodaju se 5 kuhanih jaja, 1 teglu kiselih krastavca, 1 teglu gljive, sve na krupnije komade nasjeckano. Dodaje se 1 zlicu senfa i poveze se s majonezom.

Salata od gljiva
2 tegle gljiva, nasjeckanih, 1/2kg. sunke nasjeckane, 5 abc krem sireva, 2 pavlake ( kiselo vrhnje ), sjeckene orahe, cesnjak ( po zelji ). Sve se pomjesa u finoj homogenoj smjesi.

Serende salata
500 gr. sira izdrobljenog ( bijelog ), dodaje se 250gr. putra; 250gr. majoneze. Sve se pomjesa da se izjednaci. Nasjeckaju se 2 svjeza krastavca, casu oraha sjeckanih i opet se promjesa.

Urnebes salata
1,1/4kg (kilo i cetvrt) urde ( valjda kod vas zrnatog sira ), 500gr. sunke sjeckane, 13 kuhanih jaja, 1 putar, 2-3 zlice majoneza, ljuti bukovac ( crvena tucena sol )
Putar se dobro umuti, dodaje se urda koja je dobro propasirana i zajedno se miksira da postane homogena, mazna smjesa. Naribaju se jaja, dodaje se sunku i majonez. Sve se zajedno promjesa. U jednoj polovici doda se bukovac, druga ostane bijela