06. 08. 2011.

heroji

ORDEN NARODNOG HEROJA

Mada prema takvim programima gajim svačim izazvano gađenje, ponekad mi ipak dođe žao što nisam bio učesnik „Velikog brata"
Razume se, kako bih ispao već u prvom krugu. Ali bih bar stekao titulu. Izgleda da je to najviše što se u ovoj zemlji može postići.
Jer, svaki od (bivših) učesnika „Velikog brata" kad-tad se nađe u novinskoj rubrici „džet set" čim promeni kupaći kostim. Ta krpica ga je koštala par hiljadarki evrića, ali je ona tek povod „ekskluzivne vesti", dok je suština informacije kako ga nosi bivša učesnica „Velikog brata" ili neke srodne splačine. Doduše, neki su ovu „slavu" platili glavom dok su s jedne tezge žurili na drugu, u oba slučaja s namerom organizatora da klincima „in vivo" prikaže učesnike dotičnog programa za povraćanje. Jedini koji je na pravi način kapitalizovao svoj prostakluk bio je onaj Miki, pčelar iz Kupinova: odmah je postao medijska zvezda - dobio je emisiju na radiju, davao intervjue, slikao se za „Plejboj", sve trućajući kako u Srbiji ništa ne valja. Čudi me da se nije kandidovao za predsednika.
Izgleda da je učešće u „Velikom bratu" nešto poput titule sera u Engleskoj. Ali, ser je personalna titula, ona se ne može naslediti: sin jednog sera nije ser, već samo običan građanin. Sličan je slučaj i s domaćim učesnicima „Velikog brata": oni mogu da štampaju vizitkarte s tekstom VIP VB Žika Obretković. Njihova deca će naslediti samo „virtualnu slavu". Ma, i to je nešto! Otuda bi trebalo podržati donošenje specijalnog zakona o nasleđivanju titule učesnika „Velikog brata" ili kakve slične splačine. Mi smo već „mentalno spremni" za takvu situaciju, za taj oblik „totalne pokondirenosti". Jer, nije ni danas redak slučaj da vas neki seoski tamburaš, tek stigavši iz Donjeg Prčilovca, ubeđuje kako je već njegova čukun baba rođena u Beogradu, gde je bila dvorska dama sve dok komunisti nisu preuzeli vlast. Sutra će već pričati drugu priču: ta njegova baba, rođena na Terazijama, bila je revnosni član raznih partija, čemu je dokaz njeno učešće u VIP „Velikom bratu"!

Bogdan Tirnanić, Press, 12.10.2008.