12. 08. 2011.

kupina

Kupina (lat. Rubus fruticosus agg.) je biljka iz porodice Rosaceae.

Svima je poznata nutritivna vrijednost antioksidansa; zeleni čaj i sok od šipka imaju gotovo kultni status, a u njihovo elitno društvo dolazi i novi član: kupine. Bobice ovog delikatesnog voća 10 puta su bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, a sadrže i specifični antioksidans elagitanin, kojeg nema gotovo u ni jednoj drugoj namirnici.
Elagitanini su odgovorni za 50 posto antioksidativnog učinka kupine. Nizozemski znanstvenici u novom broju časopisa BioFactors raspravljaju o specifičnim spojevima uočenih u kupinama, o njihovoj biokemiji te utjecaju skladištenja i industrijske prerade na količinu antioksidansa. Doista je nevjerojatno koliko vrijednih sastojaka kriju sićušne bobice kupine: eterično ulje, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu, salicilnu kiselinu i veliku količinu vitamina C (na 100 g kupina čak 21 g C vitamina!). Kupina je vrlo bogata vlaknima, a sadrži željezo (što je osobito važno u prve dvije godine djetetova života, te kod trudnica, dojilja, u pubertetu i klimakteriju) i kalcij. Dakle, kupina je dobar izvor željeza u prehrani. Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidantsko djelovanje te smanjeno stvaranje LDL kolesterola tzv. lošeg.
No, nije međutim istraženo kakav antioksidantski učinak imaju smrznute kupine, što je značajan podatak s obzirom na to da im je vijek trajanja u svježem stanju vrlo kratak.
U borbi protiv raka:
Sok od kupina sadrži betaine, koji potiču rad jetrenih stanica, te štite jetru i žučne puteve od raznih tegoba. Osim ploda upotrebljavaju se i korijen (oguliti koricu i osušiti je na suncu) i list, koji imaju veliku količinu tanina koji ima stežuće djelovanje, te se koristi kod dizenterije (težih proljeva).
*upravo sam sad pojela kupine sa pavlakom...