05. 08. 2011.

merlin

Da u 5. avgustu 1962. nije pronađena mrtva uz nedovoljno proverenu pretpostavku da je popila veliku količinu tableta za spavanje, 1. juna bi proslavila 85. rođendan. Ona je najpoželjnija i najseksepilnija žena 20. veka. To je za Merilin Monro rekao „Plejboj".
Dakle, to više nije pitanje subjektivnog odnosa prema lepoti i seksualnosti već istorijski fakat. Norman Mejler za nju je rekao da je „bila naš anđeo seksa". Veliki Bogdan Tirnanić Tirke zvao ju je mrtvom majkom svih naših erotskih snova. Danas bi verovatno bila najpoznatija svetska sponzoruša, ali u svakom slučaju, 49 godina od smrti i 85 godina od rođenja Merilinka je najveći mit popularne kulture koji i danas živi.
Kada su nedavno u Americi objavljeni fragmenti njene biografije koji su po prvi put bacili jedan novi ugao na njen lik i delo (kako je ona samu sebe videla), bilo je to otkriće koje je u svetskoj javnosti imalo težinu kao bilo koje globalno pitanje koje menja razvojni tok civilizacije. Glamur i seksepil ljubavnice Džona Kenedija prekriven je jednom nesrećnom sudbinom ispunjenom psihološkim traumama i strahovima od seksualnog zlostavljanja. I sve je uvek bilo vezano za muškarce u njenom životu.