26. 02. 2011.

ćufte

Postoje mnogi recepti za ćufte ili kuglice od mesa. Prvi recept koji je pronadjen napisan je davno, još su Rimljani u svom kuvaru dali ćuftama počasno mesto.
Svi se zaklinju da je to njihovo tradicionalno jelo, nalazi se u jelovnicima od balkana do Indije, jedu ih u Austriji, Belgiji, Nemci, Finci, Danci, Madjari, Norvežani, Amerikanci i Italijani. Recepti se razlikuju, prave se od mesa ili ribe, dodaju se različiti začini, sir, a vegetarijanci ih prave od soje i povrća. Manje loptice se dodaju supama i čorbama.
Termičke obrade su različite, neki ih prže na ulju, griluju, peku, bare, kuvaju u sosovima ili na pari.

za 3 do 4 osobe ili 3 - 4 obroka
Sastav:
1. 500 g. mlevenog nemasnog junećeg mesa
2. jedna glavica sitno seckanog crnog luka
3. 3 čena belog luka rendanog ili 1 supena kašika belog luka u prahu
4. 1 jaje
5. 1 supena kašika suvog začina
6. bibera po ukusu
7. senfa po ukusu (senf dodajte ako volite ukus senfa - uglavnom se preporučuje kod nemasnog mesa da poboljša aromu)
8. možete dodati sitno seckani praziluk
Priprema:
Način 1
Sve sastojke izmešati ako se masa lepi dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja. Napravite 15 kuglica - ćuftica, složite na peki papir i stavite u frižider sat vremena. Ugrejte rernu na 200 stepeni, smanite temperaturu na 150 do 170 stepeni, stavite ćuftice sa peki papirom na pleh, rasporedite ih i pecite 15 do 20 minuta. Ovako pripremljene ćufte možete koristiti odmah ili zamrznuti i doraditi.
Kalorijska vrednost: obroka 4 ćufte oko 150 g je 220 kcal
Cena: od 100 do 150 dinara (zavisi od vrste mesa i različitih cena na današnji dan)
Težina pripreme: lagana

Način 2
Ćufte koje su odstojale u frižideru možete, grilovati, ispržiti na 15 g maslinvog ulja, (jedna supena kašika), obariti na pari ili skuvati.


Uz ćufte idu sosovi... sledeci post...