26. 02. 2011.

sosovi

Jednostavni niskokalorični sosovi i dodaci za ćufte

Paradajz sos
U tiganj sipajte sok od paradajza, ugrejte i dodajte ćufte, po želji možete dodati origano i bosiljak ili alevu papriku
Ćufte u sosu od pečuraka
Brza priprema sosa bez masnoće
U dublji tiganj sipajte jednu supenu kašiku praha krem supe od pečuraka, nalijte sa čoljicom tople vode, promešajte i dodajte nekoliko svežih iseckanih pečuraka ili malo sušenih, prokuvajte i dodajte ćufte. Ukrčkajte 5 do 10 minuta.
Ćufte u sosu za testenine
Italijanski sos za testenine (poznata marka testenina - proizvode i sosove) Ugrejati sos u tiganju i dodati ćufte, i još origana i bosiljka po želji.
Ćufte u belom sosu od sira sa dodacima različitih ukusa ili začina.
Osnova belog sosa je krem sir od 0%mm. 100 g sira pomešajte sa malo vode, ugrejte i dodajte po želji, ren, senf, parmezan, kisele krastavčiće, pečurke, biber ili začinske trave, peršun, mirodjiju, ili nešto po vašem ukusu. Možete i kombinovati začine i dodatke po svom ukusu.
Ćufte u belom sosu 2. recept
Pomešajte 2 supene kašike krem supe od povrća sa šoljicom vode i ukuvajte ćufte. Dodajte začine po želji i ukusu.
Ćufte u sosu kao gulaš
Pomešajte 2 supene kašike mešanih začina za gulaš sa 1 do 1,5 dl. vode, prokuvajte i dodajte ćufte, možete dodati i malo soka od paradajza.

Ovako pripremljene sosove možete koristiti za mesa pečena u rerni, dinstana, grilovana, pečena na 10 g. maslinovog ulja (2 kk maslinovog ili nekog drugog hladno cedjenog ulja) ili barena - iz supe, barena na pari ili uz ribu, kao i preliv za testeninu i povrće.
Zdraviji je obrok ako pripremate od svežih namirnica, ali ponekad zbog nedostatka vremena možemo se poslužiti i malim kuvarskim trikovima. Ako se žurite dovoljno je da uz ćufte dodate salatu i imate kompletan obrok. Prilikom pripreme sigurno ćete se setiti i još nekih dodataka koji vam se dopadaju.