24. 02. 2011.

koza

Američki znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u eksperimentu provedenom na miševima uspjeli su spriječiti posljedice starenja kože.
Rezultati objavljeni u stručnom časopisu Genes and Development sugeriraju da je blokadom djelovanja proteina nazvanog NF-kappa-B moguće "pomladiti" kožu. Daljnje analize pokazale su da nakon takvog tretmana koža ima isti genetski profil kao i koža mladunaca. Istraživači vjeruju da će njihov rad dovesti do razvoja tretmana namijenjenog bržem zacjeljivanju kože kod starijih osoba. Prema njihovim riječima, protein NF-kappa-B ima ključnu ulogu u mnogim procesima povezanima sa starenjem jer regulira niz više ili manje aktivnih gena. NF-kappa-B povezan je i s razvojem raka te funkcioniranjem imunološkog sustava. Znanstvenici napominju kako njihovi nalazi podupiru teoriju po kojoj je starenje rezultat specifičnih genetskih promjena, a ne akumuliranog "zamora materijala".*
... *ovo sam kopirala kao najnoviju vest na temu starenja koze, vec odavno sve je preplavljeno, plasticnim operacijama zatezanja koze, silikonima, batoksom i slicnim sredstvima za maskiranje starih u mlade... sta god ko misli o tome, em se preteruje, em je skupo, ali i cudo ostaje... zasto zubne proteze, farbanje kose i perike pozitivno prihvatamo bez izuzetka, a ovo je stalno pod znakom pitanja?
meni sve aktuelno zbog godina i slabe genetike po tom pitanju, a pogotovo sad posle mrsanja, koza se opustila i tako laksa sam 20 kg, ali starija 10 godina... sta je izbor? zdravlje naravno, ali i izgled, zato se sad opet stalno pitam sto je to tako i kako da se borim sa tim?