18. 02. 2011.

meso

U današnje vrijeme iznimno je bitno birati sigurne i provjerene namirnice, no pitanje je kako provjeriti podrijetlo neke namirnice i što je jamstvo da će namirnica sigurna i zdrava stići do našeg stola.
Zakon o hrani obvezuje proizvođače na uspostavu sustava praćenja (sljedivosti) koji će omogućiti praćenje namirnica od uzgoja, prerade i proizvodnje sve do distribucije na police trgovina.
PIK Vrbovec uložio je znatna sredstva u modernizaciju svoje proizvodnje kako bi bio ukorak s potrebama svojih potrošača, ali i najnovijim tržišnim trendovima.
Već na farmama sve se životinje označuju ušnim markicama, a podaci se unose u putni list koji kontrolira Hrvatska poljoprivredna agencija.
Sljedivost kao garancija
Daljnji tijek proizvodnje i prerade mesa prati LOT broj, kao dokaz sljedivosti svakog komada mesa. On je ujedno i jamstvo kvalitete i sigurnosti jer se u svakom trenutku može, provjerom unatrag, utvrditi o kojoj je ulaznoj sirovini riječ.
Opisani proces dokaz je primjene sustava sljedivosti kojom se PIK Vrbovec s pravom ponosi. No, sljedivost nije jedina prednost PIK svježega crvenog mesa.
Hladnim lancem, koji prati cijeli put mesa od ulaska u proizvodnju do polica u trgovinama, svaki komad PIK svježeg mesa zadržava sve nutritivne vrijednosti, kvalitetu i zdravstvenu ispravnost. Time dodatno pridonose i uvedeni sustavi kvalitete ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 te izvozni broj HR-10, sustav HACCP te stalna veterinarska kontrola.
Još je jedna prednost PIK svježeg mesa tehnološki postupak pakiranja u ambalažu u kontroliranoj atmosferi, zbog čega meso znatno dulje zadržava svoju kvalitetu i svježinu.
Takvim načinom proizvodnje dobiveno je svježe, zdravo i sigurno meso koje bi se na vašem stolu trebalo naći najmanje 3 puta tjedno.