18. 02. 2011.

vest 3

TV PRESSING - ALEKSANDAR SALE JOVANOVIĆ
Suša i RRA poplave
Nakon što je u samo nekoliko dana u dva rijalitija - "Parovi" i "Dvor" došlo do fizičkih obračuna, oglasila se Gordana Suša, koja je ispred Republičke radiodifuzne agencije najavila mogućnost zabrane ovih programa i zatamnjenje ekrana

Ako sam dobro razumeo, Gordana Suša je istakla nominaciju za glavnog urednika elektronskih medija u Srbiji. Ostalo je još samo da se to ozvaniči, pa da uzme i neke nezadovoljene ujne iz nevladinih organizacija da joj budu savetnici i asistenti. Onda ćemo bez problema moći od ujutru do uveče da gledamo političke trućarije, da se prisećamo zločina u Srebrenici i ako se glodurka probudi vesela da ponekad uživamo uz muzički intermeco dok u pozadini stoji fototapet mrtve prirode.
Ne znam koje su sve prinadležnosti RRA, ali sam siguran da su oni ovim izjavama dobrano prekardašili svoja ovlašćenja. Jer, ovde nije pitanje da li je normalno i moralno da se neko uživo psuje, pljuje, vređa, poliva i gađa (što i budala zna da nije), već da li je to nešto što se ne dešava i s one strane ekrana. Jer, ako jeste, a dešavaju se i gore stvari, čemu onda njena raspomama? Čemu, kad rijaliti, sviđalo se to nekom ili ne, u svojoj osnovi znači realni TV život, sa svim problemima i manama, napravljen za one koji vole da ga gledaju, jer su mahom dokoni ili nezadovoljni svojim životima. A sudeći po rejtinzima, takva je većina u Srbiji.
Što se tuča tiče, smešna je priča i nju može da tako nazove samo neko ko veze nema sa stvarnim životom. Zar po istom principu, nije odmah trebalo ukinuti i zabraniti skupštinske prenose onog trenutka kad su poslanici počeli da se u ovom svetom zdanju polivaju, psuju, pljuju i gađaju? Za razliku od rijalitija koji jeste svojevrsna TV igra na komercijalnim televizijama koju svako može da gleda ili ne, ono što se desilo na Javnom servisu su uradili državni činovnici i kao takvi imaju mnogo veću odgovornost od nekakve teleće glave u škembetu "ala Bojanić" ili od Đanija Ćurčića... A tada se ne sećam da su Suša i ostale RRA poplave reagovali...
I za kraj jedan predlog: zašto neko ne instalira kamere koje bi 24 sata snimale sastanke, razgovore i sednice članova RRA? Ne sumnjam da bi taj rijaliti i sve nebulozarije koje bi se čule i videle bili još gledaniji od "Parova" i "Dvora".

Press