25. 02. 2011.

kuvanje

Običan ili ekspres-lonac, ili pak sve popularniji wok, trilema je mnogih kuhara koji žele brzo pripremiti zdrav i ukusan obrok, a nisu sigurni koje je posuđe bolje upotrijebiti.
Učiteljica kuhanja Dunja Gulin, iz Makronove, navodi i druge upite poput onog je li ekspres-lonac opasan te koji način kuhanja najbolje čuva minerale, vitamine i ostale nutrijente iz namirnica.
Pri kuhanju svih namirnica, uključujući povrće i žitarice, bitno je obratiti pažnju na raznolikost u pripremi, što znači da je važno primjenjivati različite načine kuhanja - kuhanje u običnom loncu, woku, ekspres-loncu, prženju na tavi i slično - a svaki od tih načina ima svoju vrijednost.
Ekspres-lonac
Ekspres-lonac (još ga nazivaju pretis) korisno je imati za povremeno kuhanje žitarica i mahunarki, dok se povrće obično ne kuha u njemu. Ako ste u mogućnosti, nabavite jednu od ponuđenih vrsta lonaca na tržištu, i jeftinije mehaničke varijante su dobre. Žitarice su posebno ukusne i kvalitetno kuhane kada se kuhaju pod pritiskom, pogotovo u hladnijim razdobljima godine jer takvo kuhanje daje snažniju energiju.
Tvrđe mahunarke (slanutak, sve vrste, graha, crna soja) također se mogu kuhati pod pritiskom, tj. ovu metodu kuhanja možete kombinirati sa 'šok' metodom, samo je važno paziti da vam u istom obroku nisu u ekspres-loncu kuhane i žitarice i mahunarke, jer ako tako kuhate duže vremena, može biti previše pritiska u kuhanju.
Ako pazite kako ga upotrebljavate, ekspres-lonac nije opasan za upotrebu, važno je da čistite filter za zrak nakon kuhanja i da, kada voda u loncu jednom provri, kuhate na laganoj vatri.
Običan lonac
Za kuhanje svih namirnica dobro će vam poslužiti obični lonci od inoksa ili gusa, važno je imati nekoliko takvih lonaca debljeg dna, koji dugo zadržavaju toplinu. Na ovaj način možete kuhati i žitarice, a poslužit će vam i za juhe, povrće, variva i slično.
Wok
Ako kupujete wok, vrijedi izdvojiti malo više novaca kako bi vam se investicija isplatila, jer na tržištu postoje različite jeftinije varijante koje nisu kvalitetne. Najbolji je materijal gus, ili eventualno inox. Težina woka će vam najbolje pokazati koliko je on dobar - vrijedi pravilo 'što teže, to bolje'! Priprema u woku je specifična i najčešće se u takvoj posudi priprema sitno sjeckano povrće 'na kineski način', što podrazumijeva kratko pirjanje na ulju na jakom plamenu. Osim u ovu svrhu, wok vam može poslužiti i za prženje u ulju, ili kuhanje većih količina jela od povrća, žitarica i mahunarki. Wok je svakako lijepo imati kod kuće, ali poznavatelji kažu da i svaka tavica debelog dna može poslužiti umjesto woka.
Zaključak bi bio da se hranjivi sastojci jednako dobro čuvaju u svim načinima kuhanja, ali to ovisi o namirnici. Mahunarke i žitarice potrebno je dobro skuhati i njihovi se hranjivi sastojci ne gube kuhanjem u ekspres ili običnom loncu, a s povrćem treba znati što želite od njega dobiti - snagu ćete dobiti dugim kuhanjem u malo vode (nishime način kuhanja) ili pečenjem u pećnici, dok ćete parenjem, pripremom u woku, kratkim kuhanjem, blanširanjem i prešanjem dobiti obilje minerala i vitamina. No važno je kombinirati, a ne ograničiti se samo na, primjerice, parenje ili prženje u woku.

cepter?