14. 02. 2011.

ribarenje

Ribu je zdravo jesti, pogotovo morsku. Mnogi je izbegavaju zbog priprme jer "namirišu" kuću a često je bije i glas da je skupa.
Subotom i nedeljom na pijaci je puno sveže i kvalitetne ribe. Sardela spada u "jeftinu" ribu što joj svakako ne umanjuje kvalitet. Do sada se uglavnom prodavala zaledjena, medjutim u zadnje vreme možete je naći svežu na ledu.
Kvalitet joj je neosporan, ne može biti tovljena jer se to proizvodjačima ne ispati. Cena joj je pristupačna bilo da se odlučite da kupite zaledjenu ili na ledu. Košta 150 dinara kilogra. Pripremite ukusan, zdrav i kvalitetan obrok za svoju porodicu ili sebe.
Morska riba je bogata omega 3 masnim kiselinama neophodnim za naš organizam. Jedite morsku ribu minimum dva puta nedeljno, ako želite da budete zdravi. Bez obzira koliko godina imate riba je izvanredna namirnica za vaš organizam.

Priprema
Rasecite je po stomaku i izvadite utrobu. Operite je i prosušite. Stavite foliju na pleh, sipajte ribu, prelijte je sa malom količinom maslinovog ulja, poprskajte limunom i posolite morskom solju. Ispecite je u dobro zagrejanoj rerni. Biće hrskava i neće biti masna. Drugi način je da je malo uvaljate u gotov začin za riblju čorbu biće izvanrednog izgleda i ukusa. U ćoškove pleha stavite koru od iscedjenog limuna i kuća će manje mirisati. Neprijatan miris pečene ribe potiče uglavnom od prepečenog ulja a pošto ste stavili veoma malo ulja i pečete u rerni miris se skoro neće osećati.
Ovako možete pripremati i drugu ribu. Hrskavu crveno zlatnu boju dobićete tako što ćete posutu ribu u toku pečenja (posle 10 minuta) suvim začinom za riblju čorbu.
Dodatak krompir salata ili blitva i krompir. Krompir salata će biti ukusnija, ako iseckan luk posolite i izgnječite stavite manju količinu maslinog ulja (najbolje je hladno cedjeno) i onda dodate topao krompir.

Marinada
Iseckajte ceo beli luk, 2 - 3 vezice svežeg peršuna (možete staviti u secko), preručite u teglu, posolite, izmešajte, sipajte sok od jednog limuna i nalijte maslinovim uljem. Tako pripremljena marinada može da stoji i više puta je koristite.
Napravite zelenu salatu, dodajte malo maslinvog ulja, začinite limunom i dodajte masline.
Brzo i lako ćete pripremiti zdrav ručak za celu porodicu. Zdrava ishrana nije skupa, ceo ručak za četvoročlanu porodicu košta oko 300 dinara. Ako vodite računa koliko ulja koristite kaloriska vrednost obroka maksimum je 400 kcal.
Možete se zdravo hraniti, ne treba da budete posebno vešti u kuvanju i pripremi a lepo je da se prisetimo lepih mirisa leta i sada u sred zime.
(istocni prozor)