01. 02. 2011.

anita

meni se cini da je lchf u hrvatskoj tek u povojima, iako se prakticiraju mnoge dijete tipa atkins, mesna dijeta, low carb i sl, ali lchf je toliko puno vise od dijete za mrsavljenje. lchf je prirodan i zdrav nacin prehrane, razumijevanje svog tijela i hrane koju jedemo, razumijevanje sto se dogadja u nasem tijelu kad jedemo hranu na koju smo genetski prilagodjeni, i sto se dogadja kad jedemo "krive" stvari.

"atkins", "mesna dijeta" i sl su dobili jedan krivi prizvuk, gdje se misli kako se sa tim dijetama pretjeruje u konzumaciji mesa, pa kod nekih to stvara cak i osjecaj gadjenja. drugi problem je sto se pojam "meso" brka sa "mesnim preradjevinama" koje su najcesce pune kemikalija i zbog toga nezdrave.

mislim da je u ovom nacinu prehrane izuzetno vazno istaci ulogu i vaznost prirodne masnoce u prehrani, zato je naziv lchf odgovarajuci. proucavanje prehrane nasih predaka kao i "primitivnih" grupa naroda koji se i dalje hrane na tradicionalni nacin pokazuje da su najvise od svega u prehrani cijenili masnocu, jer je masnoca izvor brojnih vaznih i nezamjenjivih hranjivih tvari koje tijelo treba da bi bilo zdravo.

meso i druga hrana bogata proteinima se UVIJEK konzumira ZAJEDNO sa masnocama jer vitamini u masnocama A, D, E i K aktiviraju sintezu proteina iz mesa. najveca greska je jesti mrsavo meso, i to "primitivni" narodi nikad nisu radili. ovo "primitivni" je vrlo smijesno, jer smo zapravo mi primitivniji od njih, posto su oni znali sto treba jesti a mi nemamo pojma.

sigurno ste vec naucile lekciju "koje su dobre a koje su lose masnoce" ali ja nemogu dovoljno naglasiti koliko su prirodne (dobre) masnoce u prehrani vazne. visokoproteinske dijete mogu biti opasne, pogotovi ti proteinski sejkovi (vinicka!) problem je u slijedecem: i ugljikohidrati i masnoce se sastoje od tri elementa ugljika, vodika i kisika. ova tri elementa trebamo za stvaranje energije u tijelu, dakle i iz ugljkohidrata i iz masnoce bez problema stvaramo energiju za rad tijela. proteini osim ovih 3 elementa sadrze jos i dusik. kod visokoproteinskih dijeta tijelo proizvodi energiju iz proteina, upotrebi ona 3 elementa koja treba a dusik ostaje viska. ovog viska se tijelo tesko rijesava pa to opterecuje unutrasnje organe narocito bubrege i jetru.

zato molim vas zapamtite: low carb mora biti higf fat, a nikako high protein! ako smanjimo unos ugljikohidrata moramo povecati unos masnoce a ne unos proteina!