01. 02. 2011.

ne-slaganje

neslaganje nutricionista je vec poznata i stara pojava, prave stvari, pravi nacin i odluku mozemo doneti samo mi sami, ali zato treba imati i znanje i iskustvo i zdravu logiku za zdravu ishranu, a ja sam to imala i imam...
- Smanjite unos masnoće jer je masnoća najkaloričnija. Jedan gram masnoće ima 9 kcal, jedan gram protein ili uglenjih hidrata ima 4 kcal. Uglavnom vidljivu masnoću lako odstranjujemo ili izbegavamo ali masnoća koja se krije u masnim sirevima, industriskim proizvodima, pekarskim takozvana nevidljiva masnoća koje često nismo svesni jedino se pobedjuje izbegavanjem te vrste namirnica.

- Izbegavajte ili smanjite unos šećer, belog brašna i soli. Sva tri proizvoda ali i namirnice koje ih sadrže u većim količinama nisu dobre za naše zdravlje. Čitajte dekleracije i izbegavajte one koje sadrže razne nitrate i skrob kao i razne materije za zgušnjavanje, dodatke veštačkih boja i pojačivača ukusa.

- Jedite sveže voće i povrće tako ćete uneti vitamine, minerale i vlakna neophodne za vaše zdravlje. Bolje je uzeti pravi izvor vitamina nego hranu koja je "oboćena" vitaminima.
... kaze branka, a anita: 2 bloga, prvi sa istoka, drugi sa zapada, ali i 'inozemstva' jer anita zivi i radi u svedskoj, koja pratim, dobra, a razlicita, a ja kako sam i geografski u sredini, tako i u ne-slaganju stojim izmedju..

Namirnice koje mozete slobodno jesti:

* Jaja na sve nacine, kuhana, przena, omlet. Najradije ekoloska ili domaca jaja zbog puno zdravijeg omjera masnih kiselina omega-3 i omega-6.
* Riba i druga hrana iz mora, rakovi, skampe, skoljke. Plava riba je zdravija od bijele jer je bogata esencijalnim omega-3 masnim kiselinama (srdela, skusa, lokarda).
* Meso, janjetina, divljac, svinjetina, govedina. Ne uklanjajte masnocu sa mesa! Najbolje meso je od zivotinja koje prirodno pasu travu.
* Perad, piletina, puretina, kuhana, pecena, przena. Ne uklanjajte kozu ispod koje se nalazi vrijedna i hranjiva masnoca.
* Iznutrice, koje su nezamjenjiv izvor vitamina A i D, koje trebamo za mnoge vazne funkcije u tijelu.
* Masnoce: Maslac, hladno presano kokosovo ulje, svinjska mast, hladno presano (djevicansko) maslinovo ulje.
* Majoneza (najbolja je domaca od hladno presanog maslinovog ulja i domacih jaja).
* Povrce koje raste iznad zemlje, sve vrste kupusa, cvjetaca, kelj, spinat, blitva, zelene mahune, articoka, sparoge, brokola, tikvice, patlidjani, masline, gljive, krastavci, sve vrste zelene salate, luk, rajcica, paprika, koromac.
* Povrce korijenasto u umjerenim kolicinama (ali ne krumpir niti slatki krumpir) kao cikla, cicoka, koleraba, mrkva, luk. Koristite cesnjak i djumbir, jako su zdravi.
* Avokado, limun, grejpfrut
* Orasasti plodovi i sjemenke, orasi, bademi, ljesnjaci, bucine, suncokretove, lanene i sezamove sjemenke. Mljevene orasaste plodove i sjemenke mozete koristiti umjesto brasna za razna peciva i kruh.
* Dobar jutarnji kruh
* Kokosovo brasno, nezasladjeni kakao prah
* Kava i caj bez mlijeka, topla ili hladna limunada (od zasladjivaca mozete koristiti steviju)

Nema komentara: