03. 03. 2011.

trst


Majke su često privlačnije od kćeri.
Claudio Magris, “Microcosmi”

Klaudio Magris (Trst, 1939), romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, književni istoričar.
Jedan je od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca.
Magris je decenijama bio profesor moderne nemačke književnosti na Univerzitetu u Trstu. Napisao je čitav niz knjiga o istoriji i kulturi srednje, južne i jugoistočne Evrope.
Poznati su Magrisovi radovi o Jozefu Rotu, Robertu Muzilu, Italu Zvevu, E. T. A. Hofmanu, Hermanu Heseu, Henriku Ibzenu ili Horheu Luisu Borhesu.
Dugogodišnji je kolumnista italijanskog dnevnika Corriere della Sera.

Najvažnije knjige proze: Nagađanja o sablji (1984), Dunav (1986), Ono drugo more (1991), Mikrokozmi (1997), Naslepo (2005), Vi ćete, dakle, razumeti (2006).
Najvažnije knjige eseja i književnoistorijskih studija: Habzburški mit u modernoj austrijskoj književnosti (1963), Trst: identitet granice (zajedno sa Angelom Arom, 1982), Utopija i otrežnjenje (1999), Nedovršeno putovanje (2005), Priča nije završena (2006). Drama: Stadelman (1988).
Proza, eseji i studije Klaudija Magrisa prevođeni su na sve veće svetske jezike.
Dobio je veliki broj nagrada za književnost, od kojih su najvažnije: nagrada Strega, nagrada Erazmus, nagrada Princ od Asturije, austrijska Državna nagrada za književnost, nagrada Tomazi di Lampeduza.
Živi u Trstu.

Vi ćete, dakle, razumeti
Novi roman čuvenog italijanskog pisca i istoričara književnosti. Uzbudljiva ljubavna priča u kojoj se glavna junakinja, žena u najboljim godinama, posle povrede noge, povlači iz javnosti i iz dotadašnjeg privatnog života, odlazi u jedan prihvatni cen, tar. Otuda u dirljivom obraćanju odustnom muškarcu govori o svojoj ljubavi i strasti, patnji i bolesti, samoci i žudnji. Moderna obnova mita o Orfeju i Euridici zadobija u Magrisovom kratkom romanu nesvakidašnju snagu i punoću.