09. 03. 2011.

semenke

Bez obzira jeste li vegetarijanac, vegan ili jedete meso, semenke mogu naći put do vašeg tanjira. Možete ih jesti kao dio glavnog jela, samljeti ih, ili koristiti u malim količinama kao začin drugim jelima.
Semenke nisu skupe, a ukusne su. Evo nekoliko najčešće konzumiranih vrsti semenki:
Lanene semenke. Obiluju omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, cinkom, željezom, kalcijumom i vitaminom E, te su odličan dodatak vašoj ishrani. Sadrže ih neke kupovne žitarice i krekeri, ali možete kupiti i same lanene semenke.
Semenke tikve. Tikva obiluje magnezijumom, fosforom, manganom, triptofanom i željezom. Semenke bundeve su dobar izvor bakra, cinka i vitamina K. Možete ih kupiti, ali i sami pripremiti - tikvu izdubite, semenke isperite i osušite, te ih prepržite kako bi dobile bolji ukus.
Semenke sezama. Sezam se ne koristi samo na pecivima ili u egzotičnim kuhinjama, semenke se mogu kombinovati i sa salatom, žitaricama i jogurtom. Ove male semenke pune su bakra i mangana, kalcijuma, magnezijuma i željeza. Puni ukus semenki sezama dobićete ako ih malo prepržite.
Semenke suncokreta. Suncokret je odličan izvor vitamina E i B1. Tunu ili pileću salatu možete "začiniti" suncokretovim semenkama, ili ih posuti po jajima.
Semenke konoplje. Konoplja obiluje proteinima, kalcijumom, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.